Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

18 Δεκεμβρίου 2017

Οι γλυκείς πειρασμοί των Χριστουγέννων



Οι γιορτές έφτασαν και τα περισσότερα σπίτια πάλι θα μοσχοβολάνε από τα διάφορα εδέσματα που ετοιμάζονται στα σπίτια. Οι νοικοκυρές πάνω απ’ όλα ετοιμάζουν τα γνωστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, ώστε να μπορούν να φιλεύουν τον κάθε καλεσμένο που επισκέπτεται το σπίτι τους. Πειρασμοί υπέροχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε σπίτι σε εύκολα προσβάσιμες γωνιές και σε κάθε μαγαζί. Όσο λατρεμένοι είναι στις αρχές των γιορτών, τόσο μισητοί γίνονται στο τέλος, μια και θεωρούνται μια από τις αιτίες αύξησης των κιλών. Πόσο όμως απαγορευμένοι είναι αυτοί οι πειρασμοί; Στην πραγματικότητα, κάποιοι από αυτούς τους πειρασμούς, μπορεί και να θεωρηθούν και υψηλής θρεπτικής αξίας, αν καταναλωθούν με μέτρο. Ας δούμε παρακάτω κάποια από γνωστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. 

Ο παρακάτω πίνακας αναλύει την θρεπτική αξία των μελομακάρονων, των κουραμπιέδων και των διπλών ανά 100γρ τροφίμου:
100γρ
Δίπλες
Μελομακάρονα
Κουραμπιέδες
Ενέργεια (kcal)
289
365
463
Πρωτεϊνες γρ
4,6
3,6
7,8
Ολικά λιπίδια γρ
13,8
19,1
26,9
Κορεσμένα γρ
2,2
2,5
12,6
Μονοακόρεστα γρ
7,6
11,5
9,5
Πολυακόρεστα γρ
3,1
4,0
2,9
Χοληστερόλη mg
33

80
Υδατάνθρακες γρ
38,7
46
48,7
Μονοσακχαρίτες γρ
18,6
21,9
14,3
Πολυσακχαρίτες γρ
20,1
24,1
34,4
Διαιτητικές ίνες γρ
1,2
1,4
3,4
Νάτριο mg
23
2
7
Κάλιο mg
97
74
185
Ασβέστιο mg
64
49
104
Μαγνήσιο mg
14
13
48
Φώσφορος mg
76
52
146
Σίδηρος mg
0,9
0,9
1,5
Ψευδάργυρος mg
0,6
0,4
0,9
Βιταμίνη Α
23
0
189
Θειαμίνη
0,11
0,12
0,18
Β2mg
0.09
0,02
0,14
B6mg
0.08
0,08
0,10
Βιταμίνη Ε
0.47
1,074
4,07
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά γλυκά των Χριστουγέννων. Η υψηλή  θρεπτικότητά συμβαίνει γιατί χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, κανέλα, μέλι, καρύδια και αρκετά λιγότερη ζάχαρη συγκριτικά με τους κουραμπιέδες ή τα άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Το γεγονός ότι περιέχει ελαιόλαδο σημαίνει ότι έχει αρκετή ποσότητα από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο αλλά και τα καρύδια, ενισχύουν την περιεκτικότητα των μελομακάρονων  σε βιταμίνη Ε. Επίσης, τα καρύδια αυξάνουν την περιεκτικότητα και σε ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και σε αντιοξειδωτικά. Η περιεκτικότητα σε μέλι αυξάνει τη θρεπτική αξία των μελομακάρονων αφού το μέλι είναι σαφώς ανώτερο σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη η οποία απλά μας δίνει θερμίδες και τίποτα άλλο. 

Δίπλες
Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο γλυκό. Μπορεί όπως δείχνει ο πίνακας να μην περιέχει τις θερμίδες που δίνει το μελομακάρονο ή ο κουραμπιές, αλλά είναι γλυκό τηγανιτό, το οποίο περιέχει και αρκετή ποσότητα σε ζάχαρη.  Τη θρεπτική του αξία την βελτιώνει το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, στο σιρόπι περιέχεται και μέλι πέρα από ζάχαρη, ενώ στο τέλος οι δίπλες πασπαλίζονται με κανέλα και καβουρδισμένα καρύδια. 

Κουραμπιές
Ίσως από τα πιο θερμιδογόνα γλυκά των Χριστουγέννων. Ένας κουραμπιές 25-30γρ περιέχει κοντά στις 200 θερμίδες. Πέρα από αυτό, είναι ένα γλυκό πλούσιο σε λίπος, και ζάχαρη. Από τα βασικά συστατικά του κουραμπιέ είναι το βούτυρο, τα αυγά, η ζάχαρη κρυσταλλική και άχνη. Την θρεπτική του αξία την βελτιώνουν τα αμύγδαλα και τα καρύδια. 

Βασιλόπιτα
Η Βασιλόπιτα θεωρείται από τα κλασσικά γλυκίσματα της Πρωτοχρονιάς, άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της. Θερμιδικά είναι από τα πιο πλούσια σε ενέργεια γλυκά, καθοριζόμενο φυσικά και από τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Η πλειοψηφία των συνταγών προτείνει από 5-12 αυγά, βούτυρο ή ελαιόλαδο, γάλα ή γιαούρτι και 1 - 3 ποτήρια ζάχαρη. Η αυξημένη ποσότητα των αυγών, το βούτυρο, το πλήρες γάλα ή γιαούρτι αλλά και η ζάχαρη, το καθιστούν ένα γλυκό αρκετά πλούσιο σε θερμίδες, λίπος,  και απλά σάκχαρα. Βέβαια, δεν παύει να είναι και θρεπτικό αφού λόγω των συστατικών του αποτελεί πηγή ασβεστίου, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. 
Το συγκεκριμένο γλυκό, μπορεί να  γίνει πιο υγιεινό αν χρησιμοποιήσουμε:

  • Ολικής άλεσης αλεύρι 
  • Μαύρη ζάχαρη 
  • ½ από την προτεινόμενη ζάχαρη
  • Χαμηλών λιπαρών γιαούρτι ή γάλα
  • Προσθήκη ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα και καρύδια ώστε να αυξηθεί η ποσότητα σε ω-3

Σοκολάτες
Δεν μπορούμε φυσικά να ξεχάσουμε την σοκολάτα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι 100γρ σοκολάτας περιέχουν 490-550 θερμίδες. Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Η πλειοψηφία των ερευνών αναφέρει τις ευεργετικές της ιδιότητες στην μείωση της κακής χοληστερόλης, την πήξη του αίματος και την πίεση. Η αιτιολογία στηρίζεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Σε σχέση με τις υπόλοιπες σοκολάτες, η μαύρη αποτελεί κρυφή πηγή σιδήρου ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει έχουν καλύτερη δραστικότητα. Η μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς δίνει περισσότερες θερμίδες όμως η θρεπτικότητά της βελτιώνεται αφού αυξάνονται οι ποσότητες των ακόρεστων λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε. 
Η σοκολάτα γάλακτος είναι η αδυναμία των περισσοτέρων αλλά δεν είναι τόσο θρεπτική όσο η μαύρη σοκολάτα. Η περιεκτικότητα του γάλακτος ανεβάζει το ποσοστό της ενέργειας και του κορεσμένου λίπους, ενώ οι δραστικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών πέφτει λόγω της ύπαρξης  του γάλακτος. Το γάλα επίσης εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε παύει πια να αποτελεί κρυφή πηγή σιδήρου. 
Τέλος, η λευκή σοκολάτα είναι η χειρότερη επιλογή, επειδή έχει τις περισσότερες θερμίδες και την περισσότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδιαίτερα κορεσμένα. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με την πικρή σοκολάτα. 

Συμπέρασμα
Όντως τα γλυκά των Χριστουγέννων αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προσδώσουν αρκετές θερμίδες. Δεν είναι όμως όλα απαγορευμένα ή όλα «ανθυγιεινά». Για παράδειγμα, το μελομακάρονο είναι ένα θρεπτικότατο γλυκό. Το πρόβλημά ξεκινά με την υπερβολική κατανάλωση. Ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές ή ένα κομμάτι βασιλόπιτα το πρωί με τον καφέ, επίσης δεν είναι πρόβλημα. Μπορεί να είναι και η καλύτερη επιλογή, όσον αφορά την ώρα της κατανάλωσης. 


Τις φετινές γιορτές εστιάσετε στην σύσφιξη των δεσμών. Μην δίνετε περισσότερη σημασία
από όσο χρειάζεται στα φαγητά που θα μαγειρέψετε και θα παρουσιάσετε. Πιο σημαντική είναι η πραγματική και ουσιαστική ανθρώπινη σχέση. Ίσως ήρθε ο καιρός να επαναπροσδιοριστούν οι πραγματικές αξίες! 


Σας εύχομαι όμορφες και ουσιαστικές γιορτές με τους οικείους σας!! 


Κοινοποίηση:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Δημοφιλη

Ετικετες

Αλήθειες Αλκοόλ Ανοσοποιητικό Απώλεια βάρους Ασθένειες Ασφάλεια Αφροδισιακές τροφές Βακτηρίδιο Βασιλόπιτα Βρέφη Γκρειπ φρουτ Γλυκά Γονείς Γυναίκα Δηλητηρίαση Διαιτολόγος Διατήρηση βάρους Διατροφικές συνήθειες Δίπλες εγκυμοσύνη Ελαφριά γεύματα Ενσυνείδητη διατροφή Εξετάσεις Ετικέτες Ζέστη Ίνες Ισορροπημένη διατροφή Ισχυρισμοί Καλοκαίρι Κάστανο Κατάθλιψη Κατάψυξη Κατεψυγμένα Καύσωνας Κολοκύθα κοροναϊός κορονοϊός Κουραμπιές Κρύο Μελομακάρονα Μύθοι Μυρωδιά Νερό Νηστεία Νύχτα Νυχτερινή υπερφαγία Ξεκινήματα Ξηροί καρποί Όσπρια Παγίδες Παιδιά Παραλία Παχυσαρκία Πειρασμοί Πίτσα Πρόληψη Προσχολική ηλικία Ρόδι Σαρακοστή Στερεές τροφές Στόχοι Συμβουλές Σύνδρομο Συνταγές Σχολική ηλικία Τρόφιμα Τροφοδηλητηρίαση Υγιεινή Υδατάνθρακες Υπερφαγία Φθινόπωρο Φυτικές ίνες Χειμώνας Χριστούγεννα Ψυγείο E. coli Light