Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

13 Ιανουαρίου 2016

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη των ασθενειών


Η υγεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά που έχουμε και οφείλουμε να φροντίζουμε, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή με τα τεράστια προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα της υγείας.  Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, όπως αυτή της Αμερικάνικης Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ο πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος πρόληψης από χρόνιες ασθένειες, είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Αν κοιτάξουμε αναλυτικά την επιβάρυνση των χρόνιων ασθενειών στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα θα δούμε ότι όσο πιο νωρίς προλάβουμε την ασθένεια, τόσο περισσότερα τα οφέλη για το ίδιο το άτομο και για την κοινωνία. Ας δούμε καλύτερα τις συνέπειες που έχουν μερικές χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος, έτσι όπως παρουσιάζεται στο άρθρο της Αμερικάνικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.


Παχυσαρκία: 
Συνεχείς έρευνες συσχετίζουν την παχυσαρκία με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, Στεφανιαία Νόσο, Υπέρταση, Εγκεφαλικό, Διάφορες μορφές καρκίνου, Άσθμα, Οστεοαρθρίτιδα.  Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι, έχουν και αυτά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χρόνιες ασθένειες στην ενήλικη ζωή.  
Πέρα όμως από τα θέματα υγείας που παρουσιάζονται εξαιτίας της παχυσαρκίας, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που επιβάλλουν την ανάγκη να προληφθεί. Φαίνεται ότι η ιατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείας κοστίζει πάνω από τα 100 δις δολάρια τον χρόνο.  Σκεφτείτε όμως ότι η υπόθεση δεν έχει να κάνει μόνο με τα άμεσα έξοδα. Εκτιμήστε τα έμμεσα έξοδα, τα οποία σχετίζονται με την απουσία από την εργασία, την μειωμένη ικανότητα απόδοσης, τον ρατσισμό που υπάρχει σε κάποιες μορφές εργασίας. 
Αν όλους αυτούς τους παράγοντες τους λάβουμε υπόψη συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι να προλάβουμε την παχυσαρκία. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο κομμάτι της διατροφής και της άσκησης. Για να συμβεί αυτό όμως δεν πρέπει να ευαισθητοποιηθεί μόνο η οικογένεια. Η κοινωνία έχει σοβαρότατο λόγο να συμβάλλει στην προσφορά ποιοτικότερου φαγητού στα σχολεία, στην δημιουργία χώρων άσκησης και αναψυχής, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή όπου τα χρήματα είναι αρκετά περιορισμένα, και στην οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων. 

Καρδιαγγειακή Νόσος
Μέχρι αυτήν την στιγμή, στην Αμερική,  1:3 θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακή νόσο.  Το CDC ανέφερε το 2010 ότι μόνο η Στεφανιαία νόσος κόστιζε στην Αμερική πάνω από 100 δις δολλάρια
Η πρόληψή της είναι εφικτή, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το βάρος, την διατροφή, την δραστηριότητα και το κάπνισμα.  Η American Heart Association και το Heart Foundation έχουν αναρτήσει συστάσεις για μια υγιή καρδιά. Σε γενικές γραμμές οι συστάσεις προτείνουν: 
1. Ισορροπημένο Βάρος
2. Άσκηση το λιγότερο 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας
3. Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων με έμφαση στα
o Φρούτα
o Λαχανικά
o Ολικής αλέσεως δημητριακά
o Όσπρια
o Χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά και κρέατα
o Ψάρια και ξηρούς καρπούς
o Περιορισμό των αναψυκτικών και των σακχαρούχων ποτών
o Περιορισμό του αλατιού
4. Περιορισμό των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφών όπως πατατάκια, γαριδάκια, κέτσαπ κα
5. Κατανάλωση λίπους εστιασμένη στα μονοακόρεστα και στα πολυακόρεστα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια
6. Ελεγμένη κατανάλωση trans και κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά (πχ γραβιέρα), αρνί, λαρδί, στάκα, πατατάκια  κα 
7. Όσον αφορά το αλκοόλ η AHA προτείνει 1 Unit για τις γυναίκες και 2 units για τους άντρες καθημερινά, ενώ το Heart Foundation προτείνει μέχρι 2 units χωρίς να διαχωρίζει. 
Σε όλο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος και  τον περιορισμό ή και την διακοπή του καπνίσματος

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Ο Διαβήτης είναι άλλη μία χρόνια ασθένεια η οποία διαγιγνώσκεται σε όλο και περισσότερο κόσμο και η οποία σχετίζεται σημαντικά με το βάρος του ατόμου, την άσκηση και τον τρόπο διατροφής τους. Συστάσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω ταιριάζουν και στην περίπτωση του Σακχαρώδους Διαβήτης τύπου 2

Συμπερασματικά 
Το Κέντρο για Έλεγχο Ασθενειών και Πρόληψης της Αμερικής (CDC – Center of Disease Control and Prevention) επισημαίνει ότι η πρόληψη πρέπει να βρίσκεται σε όλους τους τομείς της ζωής, οικογένεια, δουλειά, σχολείο. Υποστηρίζει ότι η καλή υγεία δεν προέρχεται μόνο από την παροχή ενός σωστού συστήματος υγείας αλλά από το σταμάτημα της ασθένειας πριν ξεκινήσει. Οπότε, οτιδήποτε έχει να κάνει με τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, την συστηματική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με την πρόληψη της υγείας. 
Σύμφωνα με το CDC, τουλάχιστον στην Αμερική, 7 στους 10 θανάτους σχετίζονται με χρόνιες ασθένειας, ενώ ένας στους δύο ενήλικες πάσχει από χρόνια ασθένεια, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί. Εστιάζοντας στην πρόληψη ασθενειών πριν αυτές συμβούν θα αυξηθεί ο αριθμός των υγιών και αποδοτικών ατόμων και θα μειωθούν τα ιατρικά έξοδα. Η καλή υγεία συμβάλλει ευεργετικά τόσο στη καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας, όσο και στην βελτίωση της οικονομίας. 
Τα υγιή παιδιά βρίσκονται περισσότερες μέρες στο σχολείο, διαβάζουν καλύτερα και αποδίδουν περισσότερο. Οι υγιείς ενήλικες δεν χάνουν μέρες από την δουλειά τους λόγω ασθενείας και είναι περισσότερο αποδοτικοί. 
Η κοινωνία οφείλει και  πρέπει να στοχεύσει στην αύξηση του αριθμού των  υγιών μελών. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, η διαδικασία της πρόληψης πρέπει να εφαρμοστεί τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και στο σπίτι. 
Μερικές από τις προτάσεις  του CDC που βοηθάνε στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών σχετίζονται: 
Μείωση – Διακοπή του καπνίσματος
Περιορισμό της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ
Ισορροπημένη Διατροφή 
Φυσική Δραστηριότητα
Διανοητική και Ψυχική υγεία

Βιβλιογραφία :
Estimated direct and Indirect costs of Major Cardiovascular Diseases US 2010
http://www.cdc.gov/chronicdisease/r...
Healthy Eating and Drinking (Heart Foundation)
http://www.heartfoundation.org.au/S...
National Prevention Strategy: America's Plan for Better Health and Wellness
     http://www.cdc.gov/Features/Prevent...
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations (AHA)
http://www.heart.org/HEARTORG/Getti...
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: The role of nutrition in Health Promotion and Chronic Disease Prevention (2013) J Acad Nutr Diet; 113: 972-979
Κοινοποίηση:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Δημοφιλη

Ετικετες

Αλήθειες Αλκοόλ Ανοσοποιητικό Απώλεια βάρους Ασθένειες Ασφάλεια Αφροδισιακές τροφές Βακτηρίδιο Βασιλόπιτα Βρέφη Γκρειπ φρουτ Γλυκά Γονείς Γυναίκα Δηλητηρίαση Διαιτολόγος Διατήρηση βάρους Διατροφικές συνήθειες Δίπλες εγκυμοσύνη Ελαφριά γεύματα Ενσυνείδητη διατροφή Εξετάσεις Ετικέτες Ζέστη Ίνες Ισορροπημένη διατροφή Ισχυρισμοί Καλοκαίρι Κάστανο Κατάθλιψη Κατάψυξη Κατεψυγμένα Καύσωνας Κολοκύθα κοροναϊός κορονοϊός Κουραμπιές Κρύο Μελομακάρονα Μύθοι Μυρωδιά Νερό Νηστεία Νύχτα Νυχτερινή υπερφαγία Ξεκινήματα Ξηροί καρποί Όσπρια Παγίδες Παιδιά Παραλία Παχυσαρκία Πειρασμοί Πίτσα Πρόληψη Προσχολική ηλικία Ρόδι Σαρακοστή Στερεές τροφές Στόχοι Συμβουλές Σύνδρομο Συνταγές Σχολική ηλικία Τρόφιμα Τροφοδηλητηρίαση Υγιεινή Υδατάνθρακες Υπερφαγία Φθινόπωρο Φυτικές ίνες Χειμώνας Χριστούγεννα Ψυγείο E. coli Light