Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

16 Ιανουαρίου 2016

Η κακοκαιρία έφτασε. Σε λίγες μέρες περιμένουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Διατροφικά πώς το χειριζόμαστε;



Οι ακραίες θερμοκρασίες, όπως το έντονο  κρύο, επηρεάζουν όχι μόνο την προσωπική μας άνεση, αλλά και την υγεία μας, την διάθεσή μας, την ικανότητά μας να εκτελούμε διάφορες εργασίες σωματικές και νοητικές. Τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα φαίνεται να  αυξάνεται η θνησιμότητα και το έντονο κρύο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία κυρίως των παιδιών, των ηλικιωμένων, και των άστεγων. Έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχει συσχετισθεί με αύξηση των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών και των ιώσεων. Σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιοπάθειες οφείλονται για την πλειοψηφία των θανάτων το χειμώνα. Τα άτομα με στεφανιαία νόσο, συχνά υποφέρουν από στηθάγχη όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο, της υψηλής αρτηριακής πίεσης.  Εκείνες τις δύσκολες κρύες μέρες, η διατροφή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποθερμίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό και να βοηθήσει στο έργο της καρδιάς.


Τι ακριβώς όμως είναι η υποθερμία; 
Όταν η θερμοκρασία που παράγεται από το σώμα δεν καλύπτει τις ανάγκες του, τότε παρουσιάζεται υποθερμία. Η ρίγη είναι  ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το σώμα για την παράγωγη θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο. 
Αρκετός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στο στρες που δέχεται ο οργανισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες, και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Η υποθερμία μπορεί να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, νοητική σύγχυση, αργές αντιδράσεις, ρίγη, υπνηλία..  Πέρα όμως από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή, μπορούν να ρίξουν την θερμοκρασία του σώματος. Ο άνεμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. 

Οπότε ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για να παραμείνουμε υγιείς τις κρύες μέρες του χειμώνα; 

1. Να καλύπτετε τον εαυτό σας σε ενέργεια  
Τον Χειμώνα οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι πιο αυξημένες συνήθως. Φροντίστε ανάλογα με την δραστηριότητά σας πάντα να δίνετε στον οργανισμό σας, αυτό που έχει ανάγκη. 

2. Να καταναλώνετε περιεκτικά και θρεπτικά  γεύματα
Χρειάζεστε γεύματα από όλες τις ομάδες των τροφών για να ενισχύετε τον οργανισμός σας

3. Να ενυδατώνετε συνέχεια τον οργανισμό σας 
Ο περισσότερος κόσμος δεν προσέχει τον χειμώνα τα υγρά που καταναλώνει. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο. Η κατανάλωση των υγρών όμως, και ιδιαίτερα των ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με την σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας. Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση. Η φασολάδα που κατανάλωναν οι προγονοί μας (και γενικά οι σούπες με όσπρια), είναι ένα από τα πιο έξυπνα πιάτα την κρύα περίοδο του χειμώνα.  

4. Αποφύγετε το αλκοόλ 
Ειδικά το αλκοόλ, στην αρχή δίνει την αίσθηση ότι ζεσταίνει, στην πορεία όμως ρίχνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Εκτός από αυτό αφυδατώνει. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους καρδιοπαθείς. 

5. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά 
Βασικό μέλημα την περίοδο του χειμώνα είναι να κρατάμε δυνατό το ανοσοποιητικό μας. Αυτό γίνεται ενισχύοντάς το με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προμηθεύουν με αρκετά αντιοξειδωτικά, χρήσιμα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. 

6. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία αλλά και την ενίσχυση της άμυνας του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το ξινόγαλα, και το γιαούρτι. Άλλα τρόφιμα, είναι τα λειτουργικά που αναφέρονται για την καλή λειτουργία του εντέρου και τα οποία έχουν ενισχυθεί με προβιοτικά. 


Εν κατακλείδι 
Αυτά που πρέπει να έχετε στο νου σας την περίοδο του έντονου κρύου είναι: 
• Να ντύνεστε καλά
• Να πίνετε αρκετά υγρά
• Να αυξήστε ανάλογα με την δραστηριότητα σας την πρόσληψη ενέργειας και να την εντάξτε στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής 
• Να καταναλώνετε θρεπτικά  γεύματα 
• Να προτιμάτε ζεστά, και  νόστιμα φαγητά 
• Να περιορίστε την αυξημένη κατανάλωση  αλκοόλ


Βιβλιογραφία: 
• American Heart Association
http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cold-Weather-and-Cardiovascular-Disease_UCM_315615_Article.jsp
• USDA: 
http://www.ars.usda.gov/News/docs.htm?docid=1079
• WHO:
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/emergencies/disaster-preparedness-and-response/news/news/2012/02/health-services-must-prepare-for-extremely-cold-weather
Κοινοποίηση:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Δημοφιλη

Ετικετες

Αλήθειες Αλκοόλ Ανοσοποιητικό Απώλεια βάρους Ασθένειες Ασφάλεια Αφροδισιακές τροφές Βακτηρίδιο Βασιλόπιτα Βρέφη Γκρειπ φρουτ Γλυκά Γονείς Γυναίκα Δηλητηρίαση Διαιτολόγος Διατήρηση βάρους Διατροφικές συνήθειες Δίπλες εγκυμοσύνη Ελαφριά γεύματα Ενσυνείδητη διατροφή Εξετάσεις Ετικέτες Ζέστη Ίνες Ισορροπημένη διατροφή Ισχυρισμοί Καλοκαίρι Κάστανο Κατάθλιψη Κατάψυξη Κατεψυγμένα Καύσωνας Κολοκύθα κοροναϊός κορονοϊός Κουραμπιές Κρύο Μελομακάρονα Μύθοι Μυρωδιά Νερό Νηστεία Νύχτα Νυχτερινή υπερφαγία Ξεκινήματα Ξηροί καρποί Όσπρια Παγίδες Παιδιά Παραλία Παχυσαρκία Πειρασμοί Πίτσα Πρόληψη Προσχολική ηλικία Ρόδι Σαρακοστή Στερεές τροφές Στόχοι Συμβουλές Σύνδρομο Συνταγές Σχολική ηλικία Τρόφιμα Τροφοδηλητηρίαση Υγιεινή Υδατάνθρακες Υπερφαγία Φθινόπωρο Φυτικές ίνες Χειμώνας Χριστούγεννα Ψυγείο E. coli Light