Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

16 Ιουνίου 2016

Πρακτικές συμβουλές για τις ημέρες του καύσωνα



Ο καύσωνας έφτασε και όλοι μας ψάχνουμε ένα δροσερό χώρο να καταφύγουμε για λίγο. Είναι πολύ δύσκολο να αντέξει κανείς τις υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα όταν έχει συνεχώς εξωτερικές δουλειές. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα που πρέπει ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, την διάθεσή μας, την ικανότητα για δουλειά. Γι’ αυτό, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις όποιες δραστηριότητές μας, καλό είναι να λάβουμε κάποια μέτρα.    Ας δούμε όμως μερικές χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς επηρεάζει ο καύσωνας την υγεία μας;    
Η υγεία μας επηρεάζεται από τον καύσωνα όταν το σώμα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές θερμοκρασίες και να ρίξει την δική του θερμοκρασία. Συνήθως το σώμα μας, τις ζεστές μέρες ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία με τον ιδρώτα. Σε πολύ υψηλές όμως θερμοκρασίες ο ιδρώτας δεν είναι αρκετός.  

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σε περίοδο καύσωνα. Όταν η υγρασία για παράδειγμα είναι υψηλή, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται γρήγορα, και αυτό εμποδίζει το σώμα να ελευθερώσει την θερμότητα γρήγορα. Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με αυτό είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, ο πυρετός, το έγκαυμα, διάφορα φάρμακα, και η κατανάλωση αλκοόλ.  
Επειδή οι ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να αποφθεχθούν, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια άτομα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε προκειμένου να τις προλάβουμε. Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα άτομα με νοητική στέρηση και χρόνιες ασθένειες, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα και οι νέοι και τα υγιή άτομα μπορούν να επηρεαστούν από την ζέστη, αν έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.  
Η χρήση κλιματιστικών είναι από τους κύριους προστατευτικούς παράγοντες σε αυτές τις καταστάσεις. Αν δεν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι, τότε τα άτομα μπορούν να επιδιώξουν να βρίσκονται σε μέρη με κλιματιστικό ή σε δροσερούς χώρους του σπιτιού. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν δροσιά στο σπίτι, κρατώντας τα παράθυρα κλειστά ή χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα.   Η καλοκαιρινή δραστηριότητα, είτε είναι στο γήπεδο, είτε στην οικοδομή, πρέπει να γίνεται ισορροπημένα, με τρόπο που να βοηθά το σώμα να δροσίζεται . 

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα   
Για να προστατέψετε τον οργανισμό σας όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές θυμηθείτε να κρατάτε το σώμα σας δροσερό και να ενεργείτε με λογική. 

Οι παρακάτω κανόνες είναι πολύ βασικοί:    

Να πίνετε αρκετά υγρά:    Κατά την διάρκεια του καύσωνα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών, ανεξάρτητα από την δραστηριότητά σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.  Αν ο γιατρός σας γενικά σας έχει συστήσει, λόγω κάποιας ασθένειας να περιορίσετε τα υγρά, ρωτήστε τον πόσο πρέπει να καταναλώνετε σε περίοδο καύσωνα Μην πίνετε υγρά που περιέχουν αλκοόλ και πολλά σάκχαρα.    

Αποκαταστήσετε τα ιχνοστοιχεία που χάνονται με τον ιδρώτα   Η έντονη εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια ιχνοστοιχείων από το σώμα μας. Αυτά όμως είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και πρέπει να αποκατασταθούν. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί να αποκαταστήσει τα ιχνοστοιχεία που χάνονται από το σώμα σας. Παρ’ όλ’ αυτά, αν βρίσκεστε σε διατροφή χαμηλή σε νάτριο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας για το αν μπορείτε να καταναλώσετε αθλητικό ποτό. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγο αλάτι στο νερό σας.   

Επιλέξτε δροσερά και ελαφριά γεύματα   Αποφύγετε τα βαριά και με πολύ ζεστά φαγητά. Επιλέξτε ελαφριά, άλιπη και ίσως ελαφριά αλατισμένη τροφή.   

Φορέστε τα απαραίτητα ρούχα και αντηλιακό   Όταν είστε στο σπίτι καλό είναι να φοράτε όσο πιο ελαφριά ρούχα μπορείτε. Επιλέγετε ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά, υφάσματα. Η έντονη ακτινοβολία επίσης, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελάνωμα. Αν βγείτε έξω καλό είναι να φοράτε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. Ένα καπέλο μας προστατεύει από τον κίνδυνο ηλίασης 

Ρυθμίστε τις εξωτερικές σας δουλειές    Αν δουλεύετε σε εξωτερικό χώρο, προσπαθήστε να δουλεύετε κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και τις τελευταίες απογευματινές. Ανά διαστήματα κανονίστε να ξεκουράζεστε σε δροσερά μέρη, ώστε το σώμα να έρθει να ξαναβρεί την θερμοκρασία του. 

Συνεχή επαφή με τους γιατρούς απαιτείται από τα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:     
  • Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική      αγωγή και κυρίως αυτά που λαμβάνουν: διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιϋπερτασικά, αντιϊσταμινικά
  • Άτομα που πάσχουν από: καρδιαγγειακά      νοσήματα, διαβήτη, νεφροπάθειες, νοσήματα του κεντρικού νευρικού  συστήματος και αναπνευστικού συστήματος 
Γενικά τι πρέπει να θυμόμαστε;     
  • Να αποφεύγουμε τα βαριά και ζεστά φαγητά
  • Να πίνουμε αρκετά υγρά και να αποκαθιστούμε τις απώλειες σε ιχνοστοιχεία και άλατα
  • Να ντυνόμαστε με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Να φοράμε γυαλιά και καπέλο και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες
  • Να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες

Βιβλιογραφία:     
Extreme Heat: A prevention guide to promote your personal health and safety in:
Κοινοποίηση:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Δημοφιλη

Ετικετες

Αλήθειες Αλκοόλ Ανοσοποιητικό Απώλεια βάρους Ασθένειες Ασφάλεια Αφροδισιακές τροφές Βακτηρίδιο Βασιλόπιτα Βρέφη Γκρειπ φρουτ Γλυκά Γονείς Γυναίκα Δηλητηρίαση Διαιτολόγος Διατήρηση βάρους Διατροφικές συνήθειες Δίπλες εγκυμοσύνη Ελαφριά γεύματα Ενσυνείδητη διατροφή Εξετάσεις Ετικέτες Ζέστη Ίνες Ισορροπημένη διατροφή Ισχυρισμοί Καλοκαίρι Κάστανο Κατάθλιψη Κατάψυξη Κατεψυγμένα Καύσωνας Κολοκύθα κοροναϊός κορονοϊός Κουραμπιές Κρύο Μελομακάρονα Μύθοι Μυρωδιά Νερό Νηστεία Νύχτα Νυχτερινή υπερφαγία Ξεκινήματα Ξηροί καρποί Όσπρια Παγίδες Παιδιά Παραλία Παχυσαρκία Πειρασμοί Πίτσα Πρόληψη Προσχολική ηλικία Ρόδι Σαρακοστή Στερεές τροφές Στόχοι Συμβουλές Σύνδρομο Συνταγές Σχολική ηλικία Τρόφιμα Τροφοδηλητηρίαση Υγιεινή Υδατάνθρακες Υπερφαγία Φθινόπωρο Φυτικές ίνες Χειμώνας Χριστούγεννα Ψυγείο E. coli Light