Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

12 Ιουλίου 2018

Καλοκαιρινά ελαφριά γεύματα

Το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένο να αναφέρεται ότι η ζέστη κόβει την όρεξη και δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Με κάποιο τρόπο όμως πρέπει να καλύπτουμε τον εαυτό μας σε ενέργεια. Παρακάτω θα ακολουθήσουν μερικά προτεινόμενα ελαφριά γεύματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν άνετα ένα ελαφρύ βραδινό. Τα συγκεκριμένα γεύμα πέρα από βραδινό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό, μια και λόγω ζέστης αρκετοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν μεγάλες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι. Οπότε το κυρίως γεύμα μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ 7-8 το απόγευμα, όπου είναι πιο ανεκτές ώρες. Δεν είναι ισοθερμιδικά. Η ποσότητα καθορίζεται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. 


Χωριάτικη σαλάτα
Μία χωριάτικη σαλάτα με ντοματούλα, αγγουράκι, κρεμμυδάκι, πιπεριές, λάδι, ελιές, φέτα και παξιμαδάκια αποτελεί άνετα ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και δροσερό γεύμα. Τα παξιμαδάκια μπορούν να γίνουν πατάτες βραστές ακόμα και βραστά όσπρια. Η φέτα μπορεί να γίνει μυζήθρα ή cottage cheese Όπως βλέπουμε ή χωριάτικη σαλάτα δεν είναι άμοιρη θερμίδων. Μπορεί να θεωρηθεί και γεύμα. Οπότε για τα άτομα που προσέχουν την διατροφή τους, προσοχή στις ποσότητες ιδιαίτερα του παξιμαδιού – ψωμιού, του λαδιού και του τυριού. 

Ντάκος
Ένα από τα έξυπνα γεύματα των Κρητικών. Προσοχή και σε αυτό το πιάτο στην ποσότητα του παξιμαδιού, του λαδιού, των ελαίων και της μυζήθρας ή φέτας που θα καταναλωθεί.. Είναι ένα δροσερό πιάτο, το οποίο εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά. 

Βραστά λαχανικά με βραστές πατάτες
Το λαδερό πιάτο είναι από τα κλασσικά ελληνικά γεύματα. Πολλές φορές όμως δυσκολευόμαστε μέσα στον καύσωνα να το προτιμήσουμε. Μπορούμε λοιπόν αντί για κοκκινιστά φασολάκια, να τα κάνουμε βραστά, μαζί με κολοκύθια και πατάτες και να τα συνδυάσουμε με ένα κομμάτι φέτα ή λίγη μυζήθρα ή και ένα βραστό αυγό. Φυσικά να μην ξεχνάμε και τα καταπληκτικά βλήτα που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο. 

Ψητά λαχανικά
Άλλη επίσης νόστιμη εκδοχή είναι ψητά λαχανικά στο γκριλ όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια, ντομάτες κα. Ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε μία ελαφριά κόκκινη σάλτσα και να την περιχύσουμε πάνω στα λαχανικά. Άνετα τα συνοδεύομε με ψητές ή βραστές πατάτες. Από πρωτεΐνη μπορούμε να επιλέγουμε γιαούρτι, φέτα, μυζήθρα, τόνο, βραστό ή ψητό κρέας. 

Βραστά όσπρια
Τα όσπρια ανήκουν στα τρόφιμα τα οποία δεν καταναλώνονται εύκολα το καλοκαίρι. Μπορούν όμως να καταναλωθούν βραστά. Υπάρχουν υπέροχες συνταγές για σαλάτες με όσπρια, τα οποία μπορούν άνετα να συνοδευτούν είτε με κάποιο τυρί, είτε κάποιο ψάρι ή ελαφρά μαγειρεμένο κρέας.  

Τονοσαλάτες
Αν και το να καταναλώνουμε κονσέρβες δεν είναι κι ότι καλύτερο, ο τόνος αποτελεί μία εύκολη και πρακτική λύση για ένα δροσερό και γρήγορο γεύμα. Μπορούμε να επιλέξουμε μια ποικιλία από όποια λαχανικά μας ενθουσιάζουν και τα λαχταρούμε και να συνοδεύσουμε το πιάτο με λίγο καλαμπόκι, παξιμάδι ή βραστή πατάτα. 

Μακαρόνια βραστά με φρέσκα λαχανικά
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουμε σε διαδικασία να ετοιμάζουμε σάλτσες προκειμένου να φάμε τα μακαρόνια. Αρκεί να βράσουμε μόνο αυτά. Στην συνέχεια κόβουμε λίγη ντομάτα, αγγουράκι, πολύχρωμες πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και ετοιμάζουμε ένα υπέροχο πιάτο. Μπορεί να συνοδευτεί με λίγο τόνο ή βραστό κοτόπουλο ή γιαούρτι ή λίγο τυράκι. 

Βραστό ή ψητό ή στον ατμό κρέας ή ψάρι με λαχανικά
Όσο λιγότερο λάδι και καρυκεύματα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα τόσο πιο ελαφρύ και ανεκτό θα είναι το κρέας και το ψάρι. Με μια ωραία δροσιστική σαλάτα συμπληρώνουμε το γεύμα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΙΑ ΠΙΑΤΑ 

Αραβική πίτα με φρέσκα ή ψητά λαχανικά
Αποτελεί μία πολύ εύκολη λύση και αρκετά γευστική εναλλαγή του συνηθισμένου σάντουιτς. Πέρα από τα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φέτα ή γιαούρτι και φυσικά αρκετά μυρωδικά Την πίτα αυτήν αν θέλουμε να την ολοκληρώσουμε σαν γεύμα μπορούμε να την συνδυάσουμε είτε με ένα ποτήρι χυμό είτε με μια σαλάτα. 

Φρούτα με τυρί
Δεν συνηθίζεται σε αρκετές περιοχές αλλά ο συνδυασμός καρπούζι με φέτα αποτελεί μία αρκετά ιδιαίτερη γευστική, δροσερή και χορταστική επιλογή. Πολύ ωραίος είναι και ο συνδυασμός πεπόνι με γραβιέρα. Κυκλοφορούν επίσης αρκετές προτάσεις σνακ με cottage cheese και ροδάκινα ή βερίκοκα.  

Σάντουιτς με χυμό
Από τι πιο κλασσικές επιλογές είναι να φτιάξουμε ένα απλό σάντουιτς με λίγο τυρί και λαχανικά. Βέβαια δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε μόνο στο κασέρι. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτα, μυζήθρα, cottage, να τα συνδυάσουμε με λίγη ντομάτα, λάδι ή πάστα ελιάς και να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό πιάτο. 

Γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά
Το γιαούρτι από μόνο του είναι ιδιαίτερα δροσιστικό. Μπορούμε άνετα λοιπόν να προσθέσουμε λίγα δροσερά φρούτα και να ετοιμάσουμε ένα γευστικό σνακ. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να έχουμε στο νου μας ότι με γιαούρτι και γάλα μπορούμε να ετοιμάσουμε smootihies και milkshakes. Αποτελούν σνακ τα οποία μπορούν να μας γεμίσουν με ενέργεια. 

Το καλοκαίρι όντως η έντονη ζέστη κόβει την όρεξη σε αρκετό κόσμο και δεν υπάρχει διάθεση για ζεστό φαγητό. Πρέπει όμως να καλύπτουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα συστατικά. Οπότε, αντί να τρέχουμε στα αναψυκτικά και στα παγωτά, αναφέρθηκαν μερικές προτάσεις εύκολων φαγητών και σνακ τα οποία μπορούμε να τα έχουμε μέσα στην διατροφή μας.
Κοινοποίηση:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Δημοφιλη

Ετικετες

Αλήθειες Αλκοόλ Ανοσοποιητικό Απώλεια βάρους Ασθένειες Ασφάλεια Αφροδισιακές τροφές Βακτηρίδιο Βασιλόπιτα Βρέφη Γκρειπ φρουτ Γλυκά Γονείς Γυναίκα Δηλητηρίαση Διαιτολόγος Διατήρηση βάρους Διατροφικές συνήθειες Δίπλες εγκυμοσύνη Ελαφριά γεύματα Ενσυνείδητη διατροφή Εξετάσεις Ετικέτες Ζέστη Ίνες Ισορροπημένη διατροφή Ισχυρισμοί Καλοκαίρι Κάστανο Κατάθλιψη Κατάψυξη Κατεψυγμένα Καύσωνας Κολοκύθα κοροναϊός κορονοϊός Κουραμπιές Κρύο Μελομακάρονα Μύθοι Μυρωδιά Νερό Νηστεία Νύχτα Νυχτερινή υπερφαγία Ξεκινήματα Ξηροί καρποί Όσπρια Παγίδες Παιδιά Παραλία Παχυσαρκία Πειρασμοί Πίτσα Πρόληψη Προσχολική ηλικία Ρόδι Σαρακοστή Στερεές τροφές Στόχοι Συμβουλές Σύνδρομο Συνταγές Σχολική ηλικία Τρόφιμα Τροφοδηλητηρίαση Υγιεινή Υδατάνθρακες Υπερφαγία Φθινόπωρο Φυτικές ίνες Χειμώνας Χριστούγεννα Ψυγείο E. coli Light