Χριστούγεννα – τι υπέροχη περίοδος. Τα σπίτια μοσχοβολάνε από τις μυρωδιές των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων. Σε όποιο σπίτι και να μπει κανείς προσφέρονται πάντα ως κέρασμα παραδοσιακά γλυκά όπως το μελομακάρονο, ο κουραμπιές ή η δίπλα. Ταυτόχρονα οι γιορτές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες. Οι γαστρονομικοί πειρασμοί σαφώς πιο πολλοί, κατάσταση που δημιουργεί αρκετό άγχος σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να μείνουν σταθεροί στο βάρος τους. Ταυτόχρονα λόγω του συνεχούς άγχους της καθημερινότητας, ο κόσμος βρίσκει τα Χριστούγεννα ως ευκαιρία να ξεκουραστεί και να απολαύσει τα γευστικά εδέσματα. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για πολλούς ανθρώπους είναι μια διασκέδαση την οποία δεν θέλουν να στερηθούν. Αρκετός κόσμος την περίοδο των Χριστουγέννων το θεωρεί δεδομένο ότι θα πάρει κιλά. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να καταναλώνουμε τις διπλάσιες ή και τριπλάσιες θερμίδες από αυτές που όντως χρειαζόμαστε. Οπότε, υπάρχει η πιθανότητα να καταφέρουμε να ελέγξουμε το φαγητό μας και να κρατηθούμε σταθεροί στα κιλά μας; Τελικά το όλο ζήτημα είναι θέμα συνειδητοποίησης της κατάστασης και απόκτησης μιας απλής στρατηγικής αντιμετώπισης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα είναι στο μυαλό μας. Όταν μπορούμε να ελέγξουμε την εικόνα και άποψη που έχουμε για το φαγητό, όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Στρατηγικές Αντιμετώπισης Πριν Από το Επίσημο Δείπνο
Δεν πάμε ποτέ πεινασμένοι σε τραπέζι
Η πιο συνηθισμένη τακτική των περισσότερων ανθρώπων στα βραδινά τραπέζια, είναι να μην τρώνε όλη την ημέρα προκειμένου να φάνε χωρίς τύψεις το βράδυ. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν ωφελεί γιατί καταλήγουμε το βράδυ να είμαστε τόσο πεινασμένοι, ώστε η κατανάλωση φαγητού να είναι αρκετά περισσότερη από αυτή που θα έπρεπε. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι η κατανάλωση ενός καλού πρωινού, 2 ενδιάμεσων σνακ χαμηλών σε θερμίδες πχ φρούτο και ενός ελαφρού μεσημεριανού όπως μια σαλάτα, 1 τοστ ή 1 ντάκος. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός είναι πιο χορτάτος και καταναλώνονται λιγότερες ποσότητες φαγητού στο τραπέζι.
Μην τσιμπολογάτε πριν το δείπνο
Συνήθως σε όλα τα τραπέζια, πριν το δείπνο, προσφέρονται στους καλεσμένους ένα πρώτο απεριτίφ και ένα μικρό κέρασμα. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα ποτό, περιοριστείτε σε αυτό και αποφύγετε τα έξτρα συνοδευτικά όπως οι ξηροί καρποί, τα σοκολατάκια, τα γλυκά κα. Αν μπορείτε αποφύγετε και το ποτό.
Επιλέξτε την σωστή σαλάτα
Αποφύγετε να καταναλώσετε ως βασικές σαλάτες τις επιλογές με σως μαγιονέζας, κρέμες γάλακτος, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες. Επικεντρωθείτε στα λαχανικά. Οι σαλάτες πέρα από το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, έτσι μειώνεται η όρεξη.
Χρησιμοποιείστε το σχεδιασμό πιάτου της Αμερικάνικης Διαιτολογικής Εταιρίας
Γεμίστε το ½ σας πιάτο με σαλάτα. Στη συνέχεια το άλλο μισό πιάτο ξαναχωρίστε το στη μέση και γεμίστε το ¼ του πιάτου με πρωτεΐνη (γαλοπούλα, χοιρινό, τυρί κ.α) και το άλλο ¼ με άμυλο (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια) και ίσως ένα μικρό κομμάτι πίτα
Τρώτε αργά
Προσπαθήστε να τρώτε αργά. Να μασάτε καλά και να κατεβαίνει το φαγητό στο στομάχι. Στην τελική δεν κάνουμε αγώνα δρόμου να προλάβουμε να δοκιμάσουμε από όλα τα φαγητά. Στο τραπέζι βρισκόμαστε για να συναναστραφούμε με φίλους και συγγενείς που αγαπάμε. Καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε. Με τη συζήτηση ξεχνιόμαστε και δεν επικεντρωνόμαστε στο φαγητό. Καλό είναι επίσης να αφήνουμε και τα μαχαιροπίρουνα για λίγο από τα χέρια μας και να χαλαρώνουμε.
Επιδόρπιο
Δεν υπάρχει λόγω να στερήσουμε το γλυκό από τον εαυτό μας. Το τι ακριβώς θα προτιμήσουμε εξαρτάται από το τι φαγητά και γλυκά έχουμε καταναλώσει γενικά εκείνη την ημέρα. Αν γενικά δεν τρώμε γλυκά μπορούμε να επιλέξουμε ένα μικρό κομμάτι από αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Αν βρισκόμαστε σε φάση που προσέχουμε μπορούμε να μοιραστούμε ένα κομμάτι με ένα άλλο άτομα, να φάμε απλά 2-3 κ.γ. από το γλυκό που μας αρέσει ή στην τελική να προτιμήσουμε λίγα φρούτα ή μια φρουτοσαλάτα.
Αλκοόλ
Οι επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ για τους άντρες είναι 2-3 μερίδες την ημέρα και για τις γυναίκες 1-2 μερίδες. Όταν αναφερόμαστε στη μερίδα εννοούμε 1 μικρό ποτήρι κρασί, 1 μικρό ποτήρι της μπύρας ή το κανονικό ποτήρι του ουίσκι ή του λικέρ. Τα πιο καλά ποτά που μπορείτε να προτιμήσετε είναι το λευκό και κόκκινο κρασί ή γενικά τα λευκά ποτά. Αποφύγετε το κοκτέιλ και τα σφηνάκια. Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Πέρα από τις επιπλέον θερμίδες η ζάχαρη βοηθά στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα.
Γενικές συστάσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών
Μην έχετε πειρασμούς μέσα στο σπίτι
Αποφύγετε να έχετε τα γλυκά σε εμφανές μέρος. Να τα φυλάτε σε μέρος που δεν φαίνονται και να τα βγάζετε μόνο για να κερνάτε. Αν γενικά δεν θέλετε πολλά γλυκά στο σπίτι, φτιάξτε κα’ αρχήν το γλυκό που το έχετε συνδυάσει περισσότερο με τις γιορτές και δεύτερον την ποσότητα που χρειάζεστε ίσα ίσα για να κερνάτε.
Άσκηση
Προσπαθήστε να είστε τακτικοί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας άσκησης. Θα σας βοηθήσει να κάψετε ένα μέρος των θερμίδων που προσλάβατε από τα διάφορα τραπέζια.
Μην ψωνίζετε με άδειο στομάχι
Όταν πηγαίνετε να αγοράστε τρόφιμα ποτέ μην πηγαίνετε με άδειο στομάχι. Σε αυτήν την περίπτωση αγοράζετε έξτρα τρόφιμα που δεν χρειάζεστε.
Αντικαταστήσετε συστατικά
Ένας τρόπος για να γλιτώσετε θερμίδες είναι να αντικαταστήσετε κάποια συστατικά. Για παράδειγμα:
• Ολικής άλεσης αλεύρι αντί για λευκό
• Μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή
• 2/3 φλ τσαγιού ζάχαρη αντί για 1 φλυτζάνι
• Χαμηλών λιπαρών κρέμα γάλακτος αντί για πλήρη σε λιπαρά κρέμα γάλακτός
• 1% ή 2% γιαούρτι αντί για 10%
• 1,5% γάλα αντί για 3,5%
• Άπαχα ή χαμηλών σε λιπαρά τυριά αντί για τα πολύ λιπαρά
Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Παρακάτω παρατίθενται κάποια Χριστουγεννιάτικα γλυκά με τις θερμίδες τους.
25-35γρ κουραμπιέ 240kcal
20-30γρ μελομακάρονο 148 Kcal
60γρ βασιλόπιτα 174kcal
Από τι καλύτερες επιλογές στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα μελομακάρονα, η μηλόπιτα και τα αμυγδαλωτά. Από τα πιο θερμιδικά γλυκά είναι οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σκοπός του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι η συναναστροφή και όχι η κατανάλωση φαγητού. Όταν επίσης συνειδητοποιήσουμε ότι τρώμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να τρώμε, αμέσως αλλάζει η αντιμετώπισή μας όσον αφορά το φαγητό.
Καλές γιορτές!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου