Διαιτολογικό Γραφείο
Μακρατζάκη Χριστίνα
MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

12 Ιουλίου 2018

Καλοκαιρινά ελαφριά γεύματα

Το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένο να αναφέρεται ότι η ζέστη κόβει την όρεξη και δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Με κάποιο τρόπο όμως πρέπει να καλύπτουμε τον εαυτό μας σε ενέργεια. Παρακάτω θα ακολουθήσουν μερικά προτεινόμενα ελαφριά γεύματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν άνετα ένα ελαφρύ βραδινό. Τα συγκεκριμένα γεύμα πέρα από βραδινό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό, μια και λόγω ζέστης αρκετοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν μεγάλες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι. Οπότε το κυρίως γεύμα μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ 7-8 το απόγευμα, όπου είναι πιο ανεκτές ώρες. Δεν είναι ισοθερμιδικά. Η ποσότητα καθορίζεται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. 

Κοινοποίηση:

01 Ιουνίου 2018

Εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. Coli (EHEC)

Τον Μάιο του 2011 προκλήθηκε μια τεράστια αναστάτωση στην Ευρώπη όταν αρκετοί άνθρωποι κυρίως στην Γερμανία μολύνθηκαν από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. Coli (EHEC). Αρκετοί οδηγήθηκαν σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Η μόλυνση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι τις 20 Ιουνίου να έχουν αναφερθεί 3,494 περιστατικά και 39 θάνατοι.
Κοινοποίηση:

16 Φεβρουαρίου 2018

Η σημασία της «Ενσυνείδητης Διατροφής»

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έφτασε και αρκετοί πιστοί θα επιλέξουν να νηστέψουν μέχρι την ημέρα του Πάσχα.
Αν και για τους γνήσιους πιστούς η Νηστεία έχει να κάνει με πιο σημαντικές έννοιες, όπως μία περίοδο προσωπικής, εσωτερικής περισυλλογής, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που την αντιμετωπίζουν ως έναν τρόπο Αποτοξίνωσης.
Κοινοποίηση:

25 Ιανουαρίου 2018

Κολοκύθα - Ένας νόστιμος πλην άγνωστος θρεπτικός θησαυρός


Με το που θα μπει το Φθινόπωρο αρχίζουν και κάνουν την παρουσία τους στις λαϊκές αγορές, οι γνωστές στον απλό κόσμο, κίτρινες ή γλυκιές κολοκύθες. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συνηθισμένη στην παραδοσιακή κουζίνα αν και καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζουν και ανακαλύπτονται τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά της τα οποία την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική και την φέρνουν ξανά στο προσκήνιο.
Κοινοποίηση:

18 Δεκεμβρίου 2017

Οι γλυκείς πειρασμοί των Χριστουγέννων



Οι γιορτές έφτασαν και τα περισσότερα σπίτια πάλι θα μοσχοβολάνε από τα διάφορα εδέσματα που ετοιμάζονται στα σπίτια. Οι νοικοκυρές πάνω απ’ όλα ετοιμάζουν τα γνωστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, ώστε να μπορούν να φιλεύουν τον κάθε καλεσμένο που επισκέπτεται το σπίτι τους. Πειρασμοί υπέροχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε σπίτι σε εύκολα προσβάσιμες γωνιές και σε κάθε μαγαζί. Όσο λατρεμένοι είναι στις αρχές των γιορτών, τόσο μισητοί γίνονται στο τέλος, μια και θεωρούνται μια από τις αιτίες αύξησης των κιλών. Πόσο όμως απαγορευμένοι είναι αυτοί οι πειρασμοί; Στην πραγματικότητα, κάποιοι από αυτούς τους πειρασμούς, μπορεί και να θεωρηθούν και υψηλής θρεπτικής αξίας, αν καταναλωθούν με μέτρο. Ας δούμε παρακάτω κάποια από γνωστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. 
Κοινοποίηση:

02 Νοεμβρίου 2017

Ρόδι - Ένας ροδοκόκκινος διατροφικός θησαυρός




Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του Φθινοπώρου και τα ρόδια έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές. Τι είναι όμως αυτό που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα; Σίγουρα το λαμπερό έντονο χρώμα τους και η νοστιμιά τους βοηθάνε στην δημιουργία εξαιρετικών πιάτων. Είναι όμως μόνο αυτό; Τελευταία όλο και περισσότερο αυξάνονται οι έρευνες που επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση του ροδιού στην υγεία. Ας μάθουμε όμως λίγο καλύτερα το ρόδι και πώς βοηθά τον οργανισμό μας.
Κοινοποίηση:

Αναζητηση